Toscakaka

Jag är inte helt övertygad hurvida toscakaka är något att hänga i julgranen eller inte. Men jag fick lust att baka en för ett tag sedan. Och här är resultatet: 
Den uppskattades av både kollegor samt Lars (vars mormor tydligen är grym på toscakakor) så det måste ju vara ett klart godkännt iaf.

Gruden är en vanlig skockerkaka:
100g smör, 2 ägg, 1,5 dl socker, 1 tsk bakis, 2 dl vetemjöl och liite mjölk. Inga konstigetheter, vispa ägg och socker poröst och blanda i resten. Tänk på att det smälta smöret inte ska vara varmare än fingervarmt, annars drar det igång bakpulvret innan kakan kommit in i ugnen och det är no good.

In med kakan i nedre delen av ugnen och ca 175grader.

Sätt igång med glasyren.

Släng i alla ingredienser i en kastrull: 100g mandelspån, 100g smör, 1 dl socker, 2 msk vetemjöl, 2 msk mjölk.
Börja med hög värme men sänk så fort allt smält ihop till en smet. Låt smeten tjockna och få fin färg, när den småbubblat i 1-2 min är den klar.

Glasyren bör vara klar tills kakan varit inne 20-25 min. Ta ut kakan (snabbt, annars kan den sjunka ihop) häll på glasyren och låt kakan grädda klart. Nu är det mitten av ugnen som gäller samt 200 grader. Efter 20 min bör kakan fått en gyllenefärg och ja, då är den klar.

Njut!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0